Ressourcer til low FODMAP diet

De bedste Low FODMAP Ressourcer

Herunder har vi samlet de bedste low FODMAP ressourcer på Dansk. De fleste af dem har vi selv lavet, så du kan være 100% sikker på kvaliteten af dem, men vi anbefaler også ressourcer af ander der beskæftiger sig med low FODMAP diæten. Hvis du ikke kan finde de ressourcer du leder efter her, så kan jeg stærkt anbefale af du besøger vores blog.

Guide

App

Liste

Bog

Skema

Madplan

Opskrifter

IBS

Nyhedsbrev

Der findes mange forskellige ressourcer der kan hjælpe dig med low FODMAP diæten, nogle gange for mange, så det bliver alt for uoverskueligt. Vi har gjort det nemmere for dig, ved at samle alle de nødvendige ressourcer. Nogle af ressourcerne har vi selv udviklet, simpelthen for at sikre kvaliteten, mens vi med andre steder henviser til eksterne kilder, som har lavet en god ressource. Herunder kan du læse lidt mere om hvorfor det netop er ovenstående ressourcetyper vi anbefaler.

Guide

Den ressource vi kalder guide, har vi selv lavet. Ideen med guiden er at hjælpe nye personer godt i gang med diæten, på en nem og overskuelig måde. Guiden hænger tæt sammen med nogle af de andre ressourcer vi anbefaler, sådan så det hele giver bedre mening og mere sammenhæng.

Hvis du vil benytte dig af vores guide, så starte den på forsiden og består af i alt 5 sider der guider dig gennem low FODMAP diæten. Hver side er tilpasset de forskellige faser i diæten, så du langsomt bliver bragt ind i det som low FODMAP diet handler om og ikke får det hele væltet ned over dig. Sådan er vores guide struktureret:

  1. Hvad er low FODMAP diæten?
  2. Fase 1: Udelukkelsesfasen
  3. Fase 2: Test af fødevarer
  4. Fase 3: Din personlige diæt

Første kan du altså læse lidt om diæten og om den overhovedet er relevant for netop dig. Dernæst tager vi dig i hånden igennem de 3 faser diæten består af og til slut har du så mulighed for at få hjælp af de mange ressourcer vi stiller til rådighed her på siden. Guiden er som en forkortet bog om low FODMAP diæten.

App

Den næste ressource jeg anbefaler er en app. Jeg vil næsten sige at du skal have en app når du er på low FODMAP diæten, det gør i hvert fald livet en del nemmere for dig. Den største grund til du skal have en app er så du kan holde styr på hvilke fødevarer du må få og ikke må få. Det er nemlig en lang liste, men at have den i en app gør det nemt at søge og finde en bestemt fødevarer når du står med den nede i supermarkedet.

Der findes forskellige apps du kan bruge. Det er meget forskelligt hvilke funktioner hver app har og hvad de koster. Jeg vil anbefale at du bruger app’en: Low FODMAP Diet by Foodplano. Det er en dansk udviklet app, i et fedt design og med mange funktioner der gør livet på low FODMAP diæten nemmere. Den mest essentielle funktion, liste-funktionen, er helt gratis at bruge, mens mere avanceret funktioner som test-funktionen og madplaner koster lidt ekstra.

Liste

Jeg har allerede været inde på hvor vigtigt det er med en liste over alle de testede fødevarer der indikere hvorvidt der er tale om en high FODMAP, moderate FODMAP el. low FODMAP fødevarer. Det er rigtig vigtigt og derfor stiller vi også en liste gratis til rådighed her på siden og som PDF download. Jeg vil dog alligevel anbefale at du anskaffer dig en liste i digital form på en app.

Vores liste her på siden indeholder information om alle de testede fødevarer. Da det er en liste vi har lavet manuelt, er den heller ikke altid opdateret efter den seneste forskning (det samme gælder PDF’en). Det er endnu en grund til at jeg vil anbefale Low FODMAP Diet by Foodplano app’en, da den altid er opdateret. Vi gør selvfølgelig vores bedste for at holde den opdateret og du må gerne give os besked hvis du opdager en fejl.

Bog

Til hver en tid kan jeg anbefale at læse vores guide først, da en hel bog kan virke noget uoverskuelig. Når du har læst vores guide til gengæld, kan det være en god idé at dykke yderligere ned i diæten og få meget mere viden i en bog. Der findes rigtig mange god bøger både på dansk og engelsk, men det klart at du nok er mest interesseret i dem der er oversat til Dansk.

Vi har været igennem flere low FODMAP bøger og kan kun anbefale at du også investerer i en low FODMAP diet bog. Den giver dig bare en indsigt i diæten som du ikke kan få andre steder heller ikke ved at læse alle mulige artikler og blogs på nettet.

Skema

I diætens 2. fase skal man bruge et skema til at teste fødevarer. Det er et specielt skema der sørger for at man kommer igennem alle de kulhydrater man i 1. fase har udelukket fra diæten. Sådan et skema kan du få tilsendt via vores nyhedsbrev, som en del af det start-kit vi tilbyder til alle der tilmelder sig nyhedsbrevet. Med det skema skal du ikke tænke over hvordan du laver test af fødevarer, du skal blot følge instrukserne og udfører testen. Det er en must-have ressource i anden fase af diæten.

Madplan

En madplan er en nice-to-have ressource på low FODMAP diæten, men med alt det andet man skal være opmærksom på kan den også være really-nice-to-have. Du kan selv lave din egen madplan ved at finde opskrifter rundt omkring på nettet og i bøger eller du kan modtage vores start-kit der indeholder en 7-dages madplan med morgenmad, frokost, aftensmad og snacks. Godt nok er det kun til 7 dage, men den kan hjælpe og inspirerer dig til at lave din egen madplan.

Opskrifter

Skulle du være interesseret i at lave din egen madplan er du velkommen at bruge de opskrifter vi stiller til rådighed her på siden. Opskrifter er også en rigtig vigtig ressource fordi man lige pludselig ikke kan lave mad som man plejede. En opskrift kan hjælpe med at finde på nye retter man kan lave og spise på low FODMAP diæten, samtidig med du kan være sikker på at den overholder low FODMAP diætens principper.

Her på siden kan du finde mange opskrifter på klassiske retter som lasagne, frikadeller, boller i karry mm. bare hvor de er lavet til low FODMAP opskrifter. Det betyder også at de måske ikke smager helt som de plejer, men til gengæld behøver du ikke at undvære retten.

Irritabel tyktarm

En af vores måske vigtigste ressourcer her på siden er den viden du kan få om irritabel tyktarm. Irritabel tyktarm er den lidelse som low FODMAP diæten er udviklet til. Det kan altså kun betale sig at være på low FODMAP diæten hvis man lider af irritabel tyktarm og hvis du er i tvivl kan du bruge de artikler vi har udgivet om lidelsen, til at vurdere hvorvidt du tror det er noget du er ramt af. Hvis du tror der er mulighed for det, er det altid en god idé at gå til lægen inden du starter på diæten.

Vi giver dig ikke blot info om irritabel tyktarm, men også om hvad ud kan gøre for at lindre symptomerne. Det er klart at low FODMAP diæten er den bedste måde at blive symptomfri på, men der kan også gøres mange andre ting for at hjælpe det på vej, som er gode at gøre samtidig med at man er på low FODMAP diæten.

Nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev, som vi forsøger at gøre til en uundværlig ressource. Det gør vi på flere måder:

  • Vi giver et low FODMAP start-kit til alle der tilmelder sig. Det indeholder en liste over fødevarer, skema til test og en 7-dages madplan altsammen som PDF der kan udskrives.
  • Vi giver dig muligheden for at indtaste den dato du starter på diæten og så vil du modtage emails der guider og hjælper dig gennem hele diæten.
  • Vi udsender hver måned de seneste nyheder om forskning og udvikling indenfor low FODMAP diæten og irritabel tyktarm.
  • Du får hver måned nye low FODMAP tips, tricks og opskrifter.

Vi håber at disse ting vil få dig til at tilmelde dig vores nyhedbrev. Husk hvis du tilmelder dig og fortryder, kan du altid framelde dig igen i bunden af nyhedsbrevet.

Blog

Sidst men ikke mindst vil jeg anbefale at du tager et kig forbi vores blog. Her skriver og udgiver vi selv en lang række artikler der går i dybden med forskellige low FODMAP temaer og fødevarer. Der er både stof til begyndere på diæten og garvede der efterhånden synes de må vide alt om low FODMAP universet.

Vi forsøger også at udgive blogindlæg skrevet af dig der selv er på low FODMAP diæten og interviewe almindelige personer der har haft succes med diæten. Kunne du være interesseret i at komme med din historie, tips eller tricks, så er du velkommen til at kontakte os.